Talouskeskustelun antia

Tänään iltapäivällä oli paneelikeskustelumme Mari Puoskarin ja Osmo Soininvaaran kanssa Vanhalla ylioppilastalolla. Yleisöä ei ollut paljon, niin kuin vaalitapahtumissa yleensä käsittääkseni käy, mutta paikalla olleet olivat kiitettävän aktiivisia. Päätuloksena keskustelusta voisi vetää, että Helsingin taloustilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta suuria riskejä on näköpiirissä, erityisesti Helsingin Energian erinomaisen tulostason heiketessä.

Oma henkilökohtainen tavoitteeni tilaisuudessa oli löytää asioita, joista olisin eri mieltä Soininvaaran kanssa, minkä vaikeutta lisää pääasiallisesti se, että niin paljon omista poliittisista ajatuksistani perustuu Oden kirjoituksiin… Ehkä yksityisten peruskoulujen vaaroista en ole yhtä huolissani kuin Ode, mutta sekin voi johtua pikemminkin siitä, etten itse ole vielä muodostanut voimakasta kantaa asiaan, ja kun niin teen, huomaan olevani siinäkin samaa mieltä.

Yksi Soininvaaran klassisista kommenteista pitää vielä tässä toistaa: kun keskustelua käytiin terveydenhuollon järkevämmästä organisoinnista, tuli puheeksi eri ammattikuntien tiukka ote omista vastuista ja tehtävistä. Esimerkkinä tämän hullunkurisuudesta Ode esitti sen, miten sairaanhoitajien mielestä perushoitajat eivät ole päteviä antamaan lääkkeitä,  paitsi öisin. Tiedä sitten, tuleeko perushoitajista pätevämpiä öisin, vai eivätkö sairaanhoitajat vain halua tehdä kaikkia yövuoroja…