Vaalikoneiden merkityksestä

Jos aiemmin epäili yhtään, miten suuri merkitys vaalikoneilla on äänestystulokseen, niin viimeisen parin päivän aikana ovat viimeisetkin epäilykset karisseet: sen jälkeen, kun YLEn vaalikone toissapäivänä avattiin, on viestien määrä minulle päin kasvanut merkittävästi (kaikki positiivisia tähän mennessä, kiitos siitä), ja tänne sivuillekin on tullut useampia kannustavia kommenteja.

Katsoisin, että vaalikoneet ovat kaikkein kustannustehokkain tapa houkutella sellaisia äänestäjiä, jotka eivät sinua aiemmin tunne: kustannuksia ei juuri ole (muuta kuin koneiden huolellisesti täyttämiseen kuluva aika), mutta sitä kautta ehdokkaansa löytävät äänestäjät tekevät varsin nopeasti konkreettisen päätöksen ehdokkaan äänestämisestä. Niin vahvaan päätökseen ei yksikään katumainos tai postiluukusta tippuva esite pysty äänestäjää houkuttelemaan.

MTV3:n vaalikone ehti avautua ensimmäisenä ”suurista” jo puolitoista viikkoa sitten, mutta siinä oli niin monta täysin epäolennaista kysymystä, että sitä en pahemmin suosittele käytettäväksi. Vaikka onhan se kai hauska saada selville, pitääkö ehdokas dvd:iden katselusta tai kaljalla käymisestä…

Aiheet:

2 kommenttia artikkeliin "Vaalikoneiden merkityksestä"

  1. Niin,

    Maikkarin vaalikoneessa näyttää ratkaisevan ehdokkaan avaruusgeometrinen hahmoituskyky ja vakaa käsi.

    Mä jätin vastaamatta kaikki ”minkä värinen horoskooppimerkki koirallasi on” -tyyppiset kysymykset, koska ne eivät ole asiallisia saati oleellisia. Äänestän ehdokkaita heidän mielipiteidensä ja edustamiensa asioiden, en niinkään persoonan perusteella.

    Vaalikoneen laatijalta on jäänyt kokonaan huomioimatta se, että nämä hammasharjan käyttö -tyyppiset kysymykset eivät oikeasti vastaa siihen kuin niiden on tarkoitus. On esimerkiksi dvd:n katselua ja dvd:n katselua. Lienee kaksi eri asiaa, katsooko satunnaisesti vaikka Muumeja, joskus Ben Stilleriä tai intohimoisesti vaikka Tarkovskeja ja Bergmaneja. Usein saman kategorian ääripäät ovat paljon kauempana toisistaan kuin musta ja valkea.

  2. Jani Moliis sanoo:

    Eikö USAn presidentinvaaleista usein sanota, että äänestäjät äänestävät sitä, jonka kanssa kävisivät mieluiten oluella, eivät sitä, joka olisi paras tehtävään? MTV3:n kaltaisilla vaalikoneilla pyritään näköjään meillä saamaan päätöksentekoprosessi samankaltaiseksi, mikä lievästi sanottuna ei ole kovin toivottavaa.