Kyselyitä ja vaalikoneita

Olen saanut kritiikkiä Lähtökohdat-sivuilla käyttämääni Political Compassia kohtaan jo useammasta suunnasta. Eihän se mikään lopullinen totuus ole, ja osa kysymyksistä on tosiaan täysin mahdottomia vastata, mutta suuntaa-antava se kyllä on, sitä ei kai kukaan kiellä. Yhden tai muutaman kysymyksen epäloogisuus tuskin tuhoaa kaikkea kyselyn todistusvoimaa.

Ensimmäisiä vaalikonevastauksiakin miettiessäni olen jo huomannut, että niissäkin on todella usein kysymyksiä, joihin on mahdoton vastata kunnolla. Monivalintakysymykset ovat siitä huonoja, että vaihtoehtoja ei ole koskaan kaikkien tarpeisiin. Niissä pääsee kuitenkin (ehdokkaana) sentään perustelemaan, miksi vastasi niin kuin vastasi.

Jos olet Facebookissa, sieltä löytyy tätänykyä ainoa jo toiminnassa oleva vaalikone. Ja muista: kyselyiden tuloksiin kannattaa luottaa vain, jos ne antavat ymmärtää, että minua kannattaa äänestää, muuten ne ovat ihan höpönlöpöä. 🙂

2 kommenttia artikkeliin "Kyselyitä ja vaalikoneita"

 1. Robert Hakalax sanoo:

  Vaalikone antoi 80% ja minä olen syntynyt
  v.1936!Onko vika vaalikoneessa,sinussa tai
  minussa?
  Joka tapauksessa tuli minulle tänka på.
  Terveisin!
  RHx

 2. Jani Moliis sanoo:

  Ei kai syntymävuosi estä läheistä osumaa, isäni on syntynyt 1938 ja hänenkin kanssaan olen monista asioista samaa mieltä. Toivottavasti tenkkapoo tuottaa myönteisen tuloksen!