Epäreilua tukea kotimaista ruoantuotantoa (julkaistu HS:ssa 14.12.2004)

 Hilkka Pietilä kirjoitti (HS 4.12.), että globalisaatio uhkaa maataloustuotantoamme, vaikka ihmiset haluavatkin syödä kotimaista ruokaa. Jos ihmiset todella haluavat kotimaista, he ovat siitä myös valmiita maksamaan enemmän kuin
tuontiruoasta. Nykyisessä järjestelmässä, jossa maataloutta tuetaan verovaroin, kaikki maksavat ylimääräistä kotimaisesta ruoasta, halusivat he sitä tai eivät.

Minun kaltaisilleni ihmisille, joille ruoan alkuperä ei herätä suuria tunteita, tällainen järjestelmä on epäreilu. Puhumattakaan köyhien maiden maataloustuottajista, joita oman maataloustukijärjestelmämme alas ajaminen ei todellakaan kurjistaisi, vaan joille se pikemminkin mahdollistaisi tuotannon nostamisen. Tällöin heidän ei tarvitsisi enää
kilpailla tukirahoilla poljettua eurooppalaisen ruoan hintaa vastaan.