Kuka Jani?

Millainen henkilö/persoona on Jani Moliis?

Kuntavaaliehdokas 2012 Jani Moliis

Luottamushenkilö

Sain kuntavaaleissa vuonna 2008 yhteensä 317 ääntä. Vuoden 2009 alusta olen toiminut Helsingin kaupungin teknisen palvelun lautakunnan ja Kuntien eläkevakuutuksen Kevan valtuuskunnan jäsenenä.

Perheenisä

Menin naimisiin pitkäaikaisen tyttöystäväni Katjan kanssa vuonna 2004, ja lokakuussa 2007 meille syntyi esikoistyttäremme Viena. Toinen tyttäremme Maini syntyi toukokuussa 2009. Mainin syntymän jälkeen olin yli vuoden vanhempainvapaalla ja hoitovapaalla hoitamassa tyttäriämme. Tuona aikana opin arvostamaan suuresti lapsiperheiden palveluita Helsingissä, erityisesti leikkipuistoja ja lähikirjastoja.

Kehitysjohtaja

Aloitin työurani liikkeenjohdon strategiakonsulttina. Ensimmäiset noin 8 vuotta työskentelin kolmessa eri kansainvälisesti arvostetussa konsulttiyhtiössä: McKinsey & Companyssa, Accenturella ja Deloittella. Konsultintyössäni tutustuin laajasti suomalaisiin ja kansainvälisiin suurteollisuuden yrityksiin, Suomen julkisen sektorin organisaatioihin ja näiden kohtaamiin haasteisiin. Vuonna 2007 olin projektipäällikkönä McKinseyn sisäisessä projektissa, jonka tuloksena julkaistiin raportti Suomen talouden tilasta.

Vuoden 2012 syksyllä aloitin Kuntien Tieran kehitysjohtajana. Uuden työtehtävän pääasiallinen haaste ja tavoite on kuntien toiminnan kehittäminen ja tehostaminen yhteistyötä lisäämällä IT-palveluissa ja -järjestelmissä.


Korkeakoulutettu

Suoritin Bachelor of Arts in International Relations -tutkinnon Webster Universityssä Wienissä 2001, ja jatkoin opintojani Helsingin Yliopistossa valmistuen valtiotieteiden maisteriksi 2004. Graduni aihe oli Georgian etniset vähemmistöt. Ainakaan lopputyön osalta en ole päätynyt aivan koulutusta vastaavaan työhön.


Kansainvälinen

Olen asunut lähes 10 vuotta elämästäni ulkomailla (Meksikossa 1980-luvulla, Sri Lankassa 90-luvulla ja Itävallassa vuosituhanteen vaihteessa). Osaan sujuvasti englantia opiskeltuani ja työskenneltyäni sillä yli kymmenen vuoden ajan. Ruotsia osaan isäni kautta, joka on puhunut minulle ruotsia koko ikäni. Lisäksi osaan jonkin verran saksaa ja auttavasti ranskaa, espanjaa ja venäjää.


Pyrin matkustelemaan niin usein kuin voin, mieluiten sellaisissa maissa, joissa en ole aiemmin käynyt. Tämä ei kieltämättä ole aina kovin ekologista, varsinkin kun se nykyisin vaatii Euroopan ulkopuolelle matkustamista. Siitä olen kuitenkin tyytyväinen, että ehdin käymään yli sadassa maassa ennen 30 vuoden ikää.


Paikallinen

Ne 20 vuotta elämästäni, joita en ole elänyt ulkomailla, olen asunut pääasiallisesti Reimarlassa Pitäjänmäellä, mutta myös Konalassa ja lyhyesti Munkkiniemessä. Olen paljasjalkainen länsihelsinkiläinen ja ylpeä siitä.


Vihreä

Liityin Vihreisiin vuonna 2004, mutta aktivoiduin kunnolla vasta 2007, kun hain ja pääsin Länsi-Helsingin Vihreiden hallitukseen ja Vihreän liiton strategiatyöryhmään. Tarkempia perusteluita sille, miksi valitsin Vihreät puolueekseni löytyy Lähtökohdat-sivulta. Olen osallistunut puolueen työryhmissä mm. puolueen strategian ja periaateohjelman laatimiseen. Vuodesta 2009 olen myös ollut Tieteen ja teknologian vihreiden Viitteen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajana. Viite on luonteva sidosryhmä itselleni, ottaen huomioon seuraavaan kohdan:


Teknologiaoptimisti

Teknologia tulee muuttamaan maailmaa, ihmiskuntaa ja ihmisiä radikaalisti seuraavien vuosikymmenien aikana. Uskon, että muutos tulee oikein ohjattuna olemaan pääasiallisesti positiivista. Teknologian mahdollisuuksien huomioimista tämän päivän politiikassa ajaa transhumanismi-liike, jonka kansainvälisessä ja suomalaisessa toiminnassa olen ollut mukana.


Pelaaja

Vapaa-aikaani (jota voisi olla enemmän muttei koskaan tarpeeksi) vietän usein lauta-, tietokone-, kortti-, konsoli- tai mailapelejä pelaten. Suunnittelemme yhdessä veljeni Teron kanssa lautapelejä, joista ensimmäinen Hornet julkaistiin vuonna 2010, ja toinen Kosminen kierros vuonna 2011. Lisää pelejämme on tulossa kauppoihin vielä tänä vuonna.


Lukija

Mitä aikaa jäljelle vielä muilta toimilta jää, pyrin käyttämään lukemalla mahdollisimman paljon lehtiä ja kirjoja. Kirjoja lukisin mieluusti enemmänkin, mutta säännöllisesti lukemieni lehtien (Helsingin Sanomat, Vihreä Lanka, The Economist, MAD) lukemiseen tuppaa usein menemään niin paljon aikaa, ettei muuta oikein ehdi enää lukemaan. Lasten vanhetessa alkaa kuitenkin näkemään jo mahdollisuuksia taas kirjojenkin lukemiseen.